Selamat Datang


Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Pohon Cinta Berduri

Kumpulan Rajawali berasal dari Muar, Johor. Dianggotai oleh Is (vokal), Zack (gitar), Rain (gitar), Man (bass) dan Zalie (drum). Album Pohon Cinta Berduri yang berkonsepkan progressive rock ini telah diterbitkan oleh Rosli Selasih pada tahun 1991 dan diedarkan oleh Sinar Muzik Production.
pernah menimbulkan kontroversi kerana perebutan nama Rajawali dengan sebuah kumpulan rock dibawah M Nasir, dimana kumpulan tersebut akhirnya dikenali dengan nama Kris yang popular dengan lagu Tiara.

Pohon Cinta Berduri
lagu popular ciptaan Rosli Selasih ini telah berjaya mengangkat nama kumpulan Rajawali ke persada rock tanah air. Pernah menduduki carta-carta utama radio malaysia suatu ketika dulu.

Abadi Sebuah Memori

sebuah lagi lagu yang popular dari album ini.


Patung Bernyawa
sebuah lagu yang diminati oleh penggemar irama-irama keras. kumpulan Rajawali telah membawakan lagu ini dengan baik.

Rock Kapak: Realiti Dan Fantasi

Crossfire - Fatamorgana
kumpulan heavy metal berasal dari Muar, Johor ini melahirkan album sulung mereka berjudul Fatamorgana pada tahun 1988. mendapat sambutan yang hangat dengan keudaranya lagu berhantu mereka Realiti dan Fantasi. album terbitan Samad Lefthanded ini sememangnya sarat dengan barisan lagu yang mantap antaranya Fatamorgana, Hidup Satu, Batu Bersurat, Setelah Kau Tiada. Crossfire dianggotai oleh Aim (vokal), Burn (gitar), Yuss (gitar), Yass (bass) dan Fiq (drum)

Crossfire - Lagenda Gunung Ledang
tahun 1990, Crossfire muncul pula dengan album Erosi. inilah album terbaik Crossfire pada pandangan peribadi gua. dengan barisan lagu-lagu yang cukup menyerlah. masih mengekalkan anggota yang sama, album kali ini menggunakan khidmat Khalid Mobin (Rusty Blade) sebagai penerbit. namun penjualan album ini agak 'slow' di pasaran hingga menyebabkan ura-ura Crossfire akan 'dibubarkan'. apatah lagi dengan penghijrahan Yass dan Fiq ke dalam kumpulan RIO pada tahun 1992.


Crossfire - Generasiku

'sekian lama menghilang dan kini kami kembali beraksi'.. itu lah ungkapan dari Crossfire dengan kemunculan album ketiga mereka berjudul Metonimia pada tahun 1993. album terbitan Crossfire sendiri ini mendapat khidmat Yem Sambora selaku pemain drum. Yem Sambora sebelum itu adalah pemain drum kumpulan Garuda. walaupun keseluruhan album ini boleh dikatakan cuma sederhana sahaja namun ianya cukup bermakna buat peminat-peminat Crossfire.

bersambung...

LinksPage

document destruction
Document shredding and document destruction services.

dreamweaver tutorial
Dreamweaver Tutorials & Training Videos, Step by Step.

Furnace Air Filters
Here's a review of the popular furnace air filters...

article directory
Online article directory, containing free reprint articles on all topics.

Colon Cleanser
Bowtrol is an all natural herbal colon cleansing treatment that has changed hundreds of thousands of people's lives through our gentle and effective whole body safe and effective internal cleansing.

Musica Clasica
Encuentra una fuente para bajar musica y conectate con tu ritmo en tu estilo.

Hit Counter
With our free hit counter service for your website, you get an easy to use counter that displays not only hits but unique visitor. Join now for free and have your counter up and running in seconds.

Weight Loss Patch
Dietrine? Weight-Loss Patch is a cutting-edge, advanced appetite suppressant, metabolism booster, and energy enhancer...all in one!

Dog and Cat Christmas Gifts
Look for the perfect Christmas gift idea and be remembered by your loved ones for life.

Decoracion de Casas
Decora tu casa usando tu imaginacion y vuelvela unica con nuestros consejos.

Article Circuit - Free Articles - Submit Articles - Find Articles
Submit your articles to Article Circuit and have them published all over the internet. Search and find free content for your web site or ezine.

MP3 players.
Find out various tape of MP3 players , selected in the most popular models.

FilmsZ.com
we collect the best Movies,films,clips,videos on the net for you to enjoy!

Free e-cards from 123greetngs.com
Send free electronic greetings, greeting cards, cards, ecards and postcards with quotes and colors. Cards for holidays, birthdays, graduation, romantic, weddings, thank you, love & much much more...

Motorola Ringtones for free
Download free mp3 ringtone,download ringtone cool ringtone in your Cell at free free of cost.

Cheap DVD Movies | Movies DVD | DVD Movies
We have dvd movies related blogs, reviews, web search results, news and products.

Video Games and Computer Technology News
News, and reviews on various computer and online video games and other high tech computer related products.

Beatlesnumber9 Beatles Fan Site
Beatles news, lots of info, lyrics, audio/video clips, huge Beatle store, fourm, midis, historic interviews, biographies, PC Themes, ringtones, freebies, graphics, downloads, free e-cards, games, Beatle trivia - The Disney Land of Beatle Sites.

YourVideoCodes.Com 1000s Of Music Videos Codes
Yourvideocodes.com is one of the webs largest collection free music video code for myspace, anywhere on your blog or profile in any area of MySpace,Live journal, Friendster, asianavenue, etc. All video codes are free and signup is not required

Free Downloadable Ebooks | Download Free Ebooks Online | Computer Books
cheap e-books available to download online from our digital book store. Free offers aon downloadable PDF Ebooks range from SEO Optimization through to Beer and Wine making. Plus many more great electronic Ebooks.

Blog Directory - Add Link

Rock Kapak: Bila Bulan Berwarna Biru

Nobat/SOS - Ke Pangkal Impian
kumpulan yg berasal dari Kelantan ini merupakan pecahan dari kumpulan Desire dan Zodiak. dianggotai oleh Eury Khan (vokal), Shah (gitar), Limi (bass) dan Bidin (drum). Melahirkan album sulung pada tahun 1991 berjudul Ketam Ketam Batu dengan menggunakan nama Nobat. Akibat daripada teguran beberapa pihak mereka terpaksa menukar nama kepada SOS.


Vagrant - Kerana Takdir
salah satu antara kumpulan yang berasal dari Sarawak. dianggotai oleh Baha (vokal), Kiya (gitar), Yen (bass) dan Den (drum). album sulung Vagrant pada tahun 1991 turut mendapat sambutan kerana menampilkan lagu-lagu yang menarik antaranya Kerana Takdir, Adakah Cinta Lagi dan juga lagu Kau dan Aku. best betul dengan suara vokalis ni. ada iras-iras Scorpion skit. sound gitar Kiya pun best gak. Kiya juga pernah menjadi gitaris untuk kumpulan Keno. selain itu juga beliau pernah menerbitkan beberapa album antaranya album pertama kumpulan Mercury (Hanya Keranamu)


Arab & Aidit - Bila Bulan Berwarna Biru
tak perlu diperkenalkan lagi. gabungan AA (Arab dan Aidit) dalam album AA (Anak Alam) telah menghasilkan lagu popular BBBB (Bila Bulan Berwarna Biru), antara salah satu popular tahun 1991. lagu ciptaan Shamsudin Sidek ini sering kedengaran di corong-corong radio dan mendapat kedudukan teratas dalam carta-carta pilihan radio pada masa itu. malahan hingga kini lagu ini masih lagi diminati. kedua-dua mereka juga masih lagi aktif sehingga kini. Arab sering menjadi penyanyi undangan bagi kumpulan Lefthanded, mencipta lagu, selain bekerja dengan salah sebuah syarikat rakaman tempatan. Manakala Aidit Alfian pula giat mencipta lagu dan menulis lirik untuk penyanyi-penyanyi tempatan.


Rock Kapak: Juara Juara Rock 2

May - Derita Bangsa
sapa yang tak kenal kumpulan MAY. sampai sekarang pun masih lagi aktif. kumpulan yang berasal dari kampung Manjoi, Ipoh mula dikenali dalam siri album Juara-Juara Rock ni. dianggotai oleh Mus, Man, Abu dan Yus, mereka menceburi dunia seni ini setelah melihat kejayaan yang dikecapi oleh rakan sekampung mereka iaitu kumpulan SYJ. dalam album siri kedua ini MAY menyanyikan lagu Derita Bangsa dan Bayangan Hidup.

D'Febians - Roda Penghidupan
D'Febians, kemudiannya menukar nama kepada Febians. kumpulan yang pada masa ini sering dikaitkan dengan kumpulan Amuk (yeah yeahhh!!). walaupun ramai yang menyedari Bandi amuk adalah bekas penyanyi kumpulan Febians namun Bandi masih lagi tetap dengan 'no komen'. so gua pun malas lah nak komen apa-apa. tapi yang pasti Nashabandi Jumat ni adalah seorang penyanyi rock yang mempunyai mutu nyanyian yang baik. dalam album siri kedua ini D'Febians menyanyikan lagu Roda Penghidupan dan Kehilangan.


Metallian - Segala Untukmu
lagu slow yang paling gua minati dalam album ni. nyanyian Thana, vokalis kumpulan Metallian. selepas siri album Juara-Juara Rock, Metallian sempat merakamkan dua buah album berjudul Era dan Identiti. setelah berpecah, sebahagian dari mereka telah menubuhkan kumpulan WOW yang popular dengan lagu Kau Yang Satu. gitaris Metallian/WOW iaitu Lan juga pernah muncul dengan album solo.