Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Hidayu - Hidup Metal Rock

Hidayu - Hidup Metal Rock


Lagu Hidup Metal Rock dipetik dari album sulung Hidayu berjudul Perjanjian pada tahun 1990 . Album tersebut diterbitkan oleh Awang BPR di bawah label M Productions. Difahamkan M Productions adalah syarikat milik Man (pemain drum May). Lagu ini salah sebuah dari lagu fast dari album tersebut. Vokalis mereka adalah Tajul (yang kini dikenali sebagai Tajul FTG). Sebuah album hard rock yang menarik tetapi kurang mendapat sambutan. Tak rugi kalau lu orang nak layan balik album tersebut.

Jessica - Melati Putih


Sebuah lagi kumpulan yang muncul pada tahun 1991. Mungkin lu orang pun tak pernah dengar nama kumpulan ini, apa lagi nak dengar lagu mereka. Tak mengapa, hari ini boleh layan. Sebelum memakai nama Jessica, mereka dikenali dengan nama Sallam dan pernah muncul dalam kompilasi album Batu Batu Perjuangan. Lagu ini dipetik dari album sulung mereka yang berjudul Melati Putih. Diterbitkan oleh Man Kidal dan dibantu oleh Arab. Album keluaran Warner Music ini turut memuatkan banyak lagu menarik ciptaan Man Kidal, Rosli Ali, Arab, Awang BPR dan Aidil Alfian.

Saxo - Ciptakan Kenyataan


Tak perlu diperkenalkan lagi tentang kumpulan 'thrash' dari Batu Gajah, Perak ini. Lahir dari pertandingan Bintang BoxOffice anjuran Ali Bakar pada tahun 1988 dan berpeluang merakamkan lagu dalam album kompilasi Hikayat Rok dan Pancakara di Cakrawala sebelum merakamkan album solo pada tahun 1990 berjudul Satu Perjuangan. Lagu ini salah satu lagu terbaik dari mereka yang turut menampilkan suara Zulkif (bekas pemain gitar Headwind) pada penghujung lagu tersebut. Sayangnya kumpulan ini tidak bertahan lama dan sempat merakamkan album ini sahaja.

No comments: