Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Sofea - Sisa Sisa Hidup

Fotograf - Melodi Cinta
Lagu ini dipetik dari album ketiga Fotograf pada tahun 1992. Album ini gua anggap sebagai album terbaik yang pernah dihasilkan oleh Fotograf. Lagu slow dan fast sama-sama hebat. Sebenarnya banyak lagu yang sedap didengar selain lagu Di Alam Fana Cintamu dan Ke Pintu Kasihmu yang merupakan dua lagu top hits dari album ini. Melodi Cinta adalah salah satu daripadanya. Album ini telah benar-benar menaikkan nama Fotograf dipersada rock tanahair dengan memenangi beberapa anugerah pada masa itu.

Sofea - Sisa Sisa Hidup
Sisa Sisa Hidup dipetik dari album kumpulan Sofea berjudul Anak Liar pada tahun 1988. Album agung Sofea ini turut memuatkan lagu Bunga Padang Pasir, Suratan Perpisahan, Anak Liar dan Pabila Cinta Bersemi. Anggota Sofea dalam album ini adalah Amir (vokal), Fancy (gitar), Man Rani (bass) dan Ujang (drum). Sesungguhnya Sofea/SYJ adalah antara band yang terunggul pada zamannya.

Shima - Di Sebalik Sejuta Wajah
Setelah meninggalkan kumpulan The Boys, Shima bergerak secara solo dan lagu ini adalah hasil pertama beliau. Album sulung Shima volume 1 (diterbitkan oleh Sani, Usop dan Siso) pada tahun 1990 telah menaikkan nama Shima sebaris dengan dengan puteri-puteri rock yang lain. Lagu ciptaan Umarul (Iklim) ini sebenarnya begitu popular pada masa itu namun kini jarang kedengaran lagi di corong-corong radio.

No comments: