Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Bulan Madu Dalam Hempedu

Laksamana - Bulan Madu Dalam Hempedu
Kumpulan Laksamana hanya sempat merakamkan dua album sahaja. Album pertama berjudul Syukur meletup dengan lagu Gugurnya Bunga Cinta. Sementara lagu ini, Bulan Madu Dalam Hempedu dipetik dari album kedua mereka berjudul Resah. Album ini masih mengekalkan konsep yang hampir dengan album terdahulu. Lagu 'jiwa-jiwa' masih menjadi senjata utama kumpulan Laksamana. Lagu-lagu seperti Curang dan Luka Di Kemudian turut menjadi lagu hits dalam album ini.

Spring - Sampai Hati
Sebuah lagu cintan yang pasti menjadi ingatan mat-mat rock satu ketika dulu. Lagu ciptaan M Nasir ini dimuatkan dan turut menjadi judul album kedua kumpulan Spring pada penghujung tahun 1992. Lagu ini layak hingga ke peringkat akhir Juara Lagu 1993 di TV3.

Rio - Janji Terpaksa
Album pertama Rio ini berjudul Dunia 1002 diterbitkan pada tahun 1992. Kumpulan dari Muar, Johor ini pada masa itu dianggotai oleh Shafie selaku vokalis, Man (pemain gitar), Alias (pemain bass) dan Taufiq (pemain drum). Alias dan Taufiq adalah bekas anggota kumpulan Crossfire. Selain lagu Janji Terpaksa, album ini turut memuatkan lagu hits Layu Di Hujung Mekar dan Taman Sementara. Antara kejayaan kumpulan Rio adalah memasuki peringkat akhir Konsert Puncak Pujaan 10 tahun 1993 menerusi lagu Layu Di Hujung Mekar.

Belantara - Pelita Ketenangan
Lagu ini menampilkan duet antara vokalis Belantara iaitu Zaid bersama dengan Leez (yang popular dengan lagu El). Lagu Pelita Ketenangan dipetik dari album ketiga Belantara berjudul Infiniti pada tahun 1990. Hanya 5 lagu sahaja yang diluluskan untuk penyiaran dalam album ini dan Pelita Ketenangan adalah satu satu daripadanya.


No comments: