Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Pelangi Sutera Ungu

Blackshed - Bermuda
Setelah menukar nama dari Bloodshed kepada Blackshed, mereka telah menerbitkan album yang berjudul Villa Misteri. Dan ini adalah salah sebuah lagu yang turut termuat dalam album tersebut. Tempat Rosdan selaku vokalis telah diganti oleh Farid.


Vagrant - Pelangi Sutera Ungu
Lagu dipetik dari album kedua Vagrant pada tahun 1994. Sama seperti album pertama, kumpulan dari Sarawak ini terus unggul dengan Pelangi Sutera Ungu

Gersang - Bayangan Mimpi
Lagu dengan susunan muzik yang menarik ini dipetik dari album ketiga Gersang berjudul B29 pada tahun 1989. Lagu ciptaan Noordin Taib (Search) ini antara lagu yang popular dari album tersebut selain lagu Bersama Suara Hati.

No comments: