Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Handy Black - Natrah

Handy Black - Natrah

Lagu yang menceritakan penderitaan seorang gadis bernama Natrah ini adalah antara lagu yang diharamkan untuk penyiaran dari album kedua Handy Black - Tangan Hitam pada tahun 1990 kerana menyentuh isu agama dan negara.

Hillary - Sayang Tak Merindu (feat Roy)
Lagu ini dipetik dari album solo pertama Hillary Ang berjudul Hillary D'Album pada tahun 1990. Album ini banyak memuatkan lagu-lagu instrumental dengan petikan gitar yang mantap dari Hillary. Di samping itu terdapat 3 buah lagu yang dinyanyikan oleh penyanyi-penyanyi undangan dalam album ini iaitu Roy, Aida Agil dan Rahmat (Ekamatra)

Saxo - Dukacarita Cinta
Lagu dipetik dari album sulung Saxo berjudul Satu Perjuangan pada penghujung tahun 1990. Kumpulan thrash metal ini muncul dengan barisan 4 orang pemuzik iaitu Wan (vokal) Jamal (gitar) Jagger (bass) dan Adi (drum). Sebelum merakamkan album ini mereka pernah muncul dalam album kompilasi Hikayat Rok dan Pancakara Di Cakrawala terbitan BoxOffice. Kumpulan yang berasal dari Batu Gajah, Perak ini mula dicungkil bakat dalam pertandingan Bintang BoxOffice'88 terbitan Ali Bakar.

No comments: