Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Belantara - Jentera Pemusnah

Belantara - Jentera Pemusnah
Lagu ini merupakan antara lagu heavy metal yang diminati dari album sulung kumpulan Belantara. Di anggotai oleh 3 orang pemuda yang masih lagi menuntut di luar negara pada masa itu iaitu Zaid, Aziz dan Shukri. Album terbitan Polygram ini turut menampilkan lagu hits berjudul Sutra, Ke Pangkuan Ibunda dan Dewi.

UG14 - Impian Terluka
Wom, Teddy, Raffik dan Hafiz merupakan barisan anggota kumpulan UG14 yang muncul dengan album sulung mereka berjudul Introduksi terbitan Polygram pada tahun 1991. Album ini telah mendapat khidmat Khalid Mobin (Rusty Blade) selaku penerbit. Impian Terluka adalah antara lagu slow yang mendapat tempat dihati para peminat selain lagu Bunga Larangan dan Sempadan Sempurna.

Chapters - Dosa Cinta
Lagu rock cinta ini dipetik dari album sulung kumpulan Chapters yang berjudul Prejudis pada tahun 1991. Walaupun lagu ini boleh dikatakan baik dan popular, tetapi kumpulan ini hanya mampu bertahan dengan satu album sahaja.

1 comment:

Fazarita said...

assalamualaikum,
saya nak lagu belantara bunga matahari ...bleh taruk kat sini tak...pleaseeeeeeeeeeeee...
tengkiu, saya salute la website ni..rasa nak nangih