Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Wings - Belenggu Irama

Rockgempak kali ini akan dipenuhi dengan permintaan oleh saudara Mohd Faizzan Mohd Yusoff. Beliau meminta disiarkan lagu-lagu dari album pertama Wings tetapi tidak pula menyebut lagu apa. So diharapkan lu berpuashati dengan lagu-lagu yg dipilih ini.
Belenggu Irama telah diterbitkan pada tahun 1987 oleh syarikat rakaman ASP. Ahli kumpulan Wings dalam album ini terdiri daripada Awie (vokal) Syam (gitar) Eddie (bass) dan Black (drum). Tidak perlu diperkatakan lagi tentang kehebatan album ini di mana sehingga kini banyak lagu dalam album Belenggu Irama masih lagi diminati dan diingati oleh para peminat.


Wings - Dari Tuhan

Lagu berunsur ketuhanan yang menginsafkan. Pernah diberi nafas baru oleh kumpulan nasyid Raihan.

Wings - Sekeping Kertas Bermaruah

Ini duit punya cerita.

Wings - Belenggu Irama

Lagu yang menjadi judul album. Salah sebuah lagu yang di'gam' dari penyiaran.

Wings - Kota Kemusnahan

Sebuah lagi lagu yang best dari album Belenggu Irama.


No comments: