Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Alfa - Wajah Seribu Erti

Mega - Kau Dan Aku
Kau Dan Aku adalah sebuah lagu popular yang dipetik dari album pertama kumpulan Mega pada tahun 1990. Lagu ini dinyanyikan oleh Zarith sebelum Rahmad mengambil tempat beliau dalam album kedua Mega dan seterusnya. Album ini boleh dianggap 'killer album' kerana terdapat begitu banyak lagu yang menarik di dalamnya. Sekuntum Bunga Sakura Di Gurun Sahara dan Pasti merupakan antara dua buah lagu yang sering berkumandang di radio sehingga ke hari ini.


Evolusi - Sebenarnya Kekasih
Sebuah lagu popular selain lagu Mei Hua yang dipetik dari album sulung Evolusi pada tahun 1992. Lagu dicipta oleh Afzainizam Ismail dan lirik ditulis oleh Azimah.

Alfa - Wajah Seribu Erti
Lagu ini dipetik dari album sulung kumpulan Alfa yang turut menggunakan tajuk yang sama. Kumpulan ini dianggotai oleh Alfa, Rumie, Bad, Am dan Yen. Alfa dan Rumie merupakan anak kepada Kesuma Booty. Lagu-lagu di dalam album ini mendapat sentuhan dari komposer-komposer terbaik seperti Fauzi Marzuki, Khalid Mobin, Mohd Nor, Bob dan ramai lagi.

No comments: