Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Dayana - Punca

Rockgempak kali ini gua akan senaraikan lagu-lagu rock kapak yang diminta oleh saudara Faizal Izaliah. Buat yang lain gua akan cuba tunaikan permintaan korang jika lagu yang diminta bersesuaian untuk dimuatkan dalam blog ini dan ada dalam simpanan gua.

Nobat - Djamilah

Lagu berkonsep rap rock ini dipetik dari album sulung Nobat berjudul Ketam Ketam Batu pada tahun 1991. Album diterbitkan oleh Usop dan Nicky Ooi (Headwind). Kumpulan Nobat dianggotai oleh Eury Khan, Bidin, Limi dan Shah. Mereka adalah bekas ahli kumpulan rock Desire dan Zodiak. Di atas teguran beberapa pihak mereka kemudian menukar nama dari Nobat kepada SOS.

Garuda - Bunga Cinta Berwajah Nista

Lagu popular ciptaan Yim Sambora (pemain drum Garuda) ini dipetik dari album sulung Garuda berjudul Bahtera Mahkota pada tahun 1991. Album ini telah diterbitkan oleh Samad Mean (Lefthanded). Kumpulan Garuda dianggotai oleh Isa (bekas vokalis Handy Black), Zaini, Man Tobey dan Yim Sambora.

Blackshed - Satu Dan Seribu

Lagu ini adalah lagu ciptaan Allahyarham JS Kevin atau nama sebenarnya Zul Adnan Razali. Dipetik dari album Blackshed berjudul Villa Misteri pada tahun 1990. Blackshed atau sebelum itu dikenali sebagai Bloodshed menampilkan penyanyi baru bernama Farid Ali bagi menggantikan Rosdan Baharom di dalam album ini. Album ini juga mengandungi lagu popular Menggenggam Bara ciptaan M Nasir.

Dayana - Punca

Lagu ini sememangnya popular satu ketika dulu. Lagu hasil ciptaan Saari Amri ini dipetik dari album Dayana pada tahun 1993. Album ini adalah terbitan Denoris Record. Sayangnya Dayana hanya sempat merakamkan sebuah album sahaja. Lagu berjudul Punca ini juga pernah dinyanyikan semula oleh Amir UK's dalam album yang diberi tajuk Amir UK's Nyanyikan Karya Saari Amri pada tahun 1995.

No comments: