Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Sofea - Nadia

Rockgempak kali ini gua akan cuba menghuraikan permintaan yang diutarakan oleh saudara amirul farhan beberapa hari lepas di dalam emailnya kepada gua.
Buat yang lain gua akan cuba tunaikan permintaan korang jika lagu yang diminta bersesuaian untuk dimuatkan dalam blog ini dan ada dalam simpanan gua.

Kafilah - Masih Ada Sang Suria

Kumpulan Kafilah adalah kumpulan yang berasal dari Raub, Pahang Darul Makmur. Mereka pernah meraih tempat ketiga dalam siri pertandingan Rock Galactica pada tahun 1988. Semasa itu mereka dikenali dengan nama Rattle. Dalam pertandingan akhir tersebut mereka telah membawakan lagu Keadilan dan Sleeping In The Fire. Ekoran dari kejayaan itu mereka diberi peluang untuk merakam album bersama dengan 4 lagi kumpulan yang turut sama dalam pertandingan tersebut iaitu Suria, Lipan Bara, Destinasi dan Warisan Rockers. Di dalam pertandingan Rock Galactica itu juga pemain drum mereka iaitu Nazeri Omar (juga dikenali sebagai Kidin) telah memenangi anugerah pemain drum terbaik. Nazeri juga pernah menjadi pemain drum kumpulan GET (Gabungan Empat Tenaga) di dalam album Resepi Lorong Sepi pada tahun 1992. Dan baru-baru ini Nazeri telah meninggal dunia akibat terjatuh ketika membuat penggambaran aksi stunt dalam sebuah filem tempatan.


Keno - Memori Kelasi Tua

Info mengenai kumpulan Keno pernah gua berikan di dalam artikel yang lepas. Sila rujuk di sini. Lagu ini juga dipetik dari album sulung kumpulan Keno pada tahun 1992.

Sofea - Nadia

Lagu Nadia dipetik dari album ketiga kumpulan Sofea yang juga sebelum itu dikenali sebagai SYJ. Album ketiga Sofea diberi judul Boneka Pentas. Anggota Sofea dalam album tersebut terdiri daripada Amir (vokal), Fancy (gitar), Man Rani (bass) dan Nahar (drum). Album ini turut memuatkan beberapa lagi lagu menarik antaranya Syurga Di Hujung Jarum, Sangkuriang dan Dewi Hayalan.

2 comments:

cLinaku said...

best betul lagu Kafilah tuh..tak jemu dengar.TQ!

aimas.. said...

tambah la ngan lirik lagu..baru cun!