Selamat Datang


Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Lagenda Lefthanded

LEFTHANDED merupakan antara kumpulan rock terawal yang gua minati. Lebih tepat lagi selepas gua mengenali kumpulan Search. Kumpulan Lefthanded dianggotai oleh Nash (vokal), Man Kidal (gitar), Samad (gitar), Yan (bass) dan Man Dayak (drum). Lefthanded juga pernah menggunakan khidmat Isa selaku pemain keyboard dalam album kedua dan ketiga. Ramli Sarip dan Arab juga pernah menyanyi bersama Lefthanded. Album pertama Lefthanded muncul pada tahun 1986 diberi judul Keadilan. Terima kasih buat abang gua yang memperkenalkan album Lefthanded ini kepada gua. Lagu paling popular dalam album tersebut adalah Debunga Wangi. Di sana sini orang menyanyikan lagu tersebut. Jika kumpulan Search sering dikaitkan dengan M Nasir, Lefthanded pula lebih sinonim dengan Ramli Sarip. Di dalam Rockgempak kali ini gua akan paparkan beberapa lagu Lefthanded yang paling gua minati. Terlalu banyak lagu Lefthanded yang sedap didengar. Sukar untuk gua buat pilihan...

Lefthanded - Ku Kehilangan Cinta Tiga Dimensi

Antara lagu slow rock yang popular dari album pertama. Pernah menjadi pencalonan dalam rancangan Muzik Muzik di TV3. First time gua dapat tengok kumpulan Lefthanded.


Lefthanded - Kenangan Bersamamu

Lagu dari album kedua Lefthanded berjudul Seruan. Dikeluarkan pada tahun 1987. Album ini benar-benar memberikan kesan buat gua. Album ini gua anggap sebagai album terbaik yang pernah dihasilkan oleh Lefthanded. Banyak lagu-lagu menarik dalam album ini yang mana ianya sering menjadi nyanyian gua dan kawan-kawan gua sewaktu di sekolah.

Lefthanded - Sepanjang Riwayat Hidup (Untuk Ibu)

Sebuah lagu fast dari album Seruan. Penghargaan buat ibu. Boleh dikatakan kesemua lagu dalam album Seruan menjadi pujaan gua pada tahun itu.

Lefthanded - Mengejar Pelangi

Lagu dari album ketiga Lefthanded berjudul Qabul pada tahun 1988. Album ini gua agak kurang teruja skit. Tak tahu lah kenapa. Dari kulit album hinggalah lagu-lagu di dalamnya. Namun begitu ada juga terdapat satu dua lagu yang gua minat. Antaranya, inilah lagu Mengejar Pelangi walaupun yang sering ke udara pada masa itu adalah lagu Maya Persada dan Janji Kesetiaan.

Lefthanded - Pencinta

Lagu ini pula dipetik dari album keempat Lefthanded berjudul Evolusi pada tahun 1989. Album ini gua rasakan lebih baik dari album Qabul. Selain lagu Pencinta gua turut meminati lagu Keindahan Sepi, Arah Yang Hilang dan Carilah.

Lefthanded - Semangat Lamina

Lagu ini nyanyian oleh Ramli Sarip. Beliau menjadi penyanyi undangan Lefthanded dalam album Fanatisme pada tahun 1991. Keseluruhan lagu dalam album ini dinyanyikan oleh Ramli Sarip setelah Nash mengundur diri dari kumpulan Lefthanded. Antara lagu popular dalam album Fanatisme adalah Satu Tidur Panjang, Impian Setaman, Blues selain dari lagu Semangat Lamina sendiri.


4 comments:

cLinaku said...

dude, lagu sepanjang riwayat hidup tu salah tuh...silap letak eh

aiman46 said...

salam apa tajuk lagu http://www.youtube.com/watch?v=uAf_0s40sqA saya nak sangak tajuk lagu ni pliss

aiman46 said...

klau tau pliss apply

AZRUL HARIS said...

keliru ramli sarip