Selamat Datang

Gua percaya lu orang yang menjejaki blog gua ini terdiri daripada mat-mat rock yang pernah melalui zaman kegemilangan rock kapak satu masa dulu. Pada ketika itu industri hiburan sangat meriah. Boleh dikatakan setiap hari ada saja lagu baru yang keluar. Pelbagai band muzik yang muncul dengan bermacam-macam nama membawa killer song masing-masing. Walaupun sekarang zaman telah berlalu, tapi lagu-lagu tersebut masih menjadi kegilaan. Syarikat rakaman dan stesen radio juga berlumba-lumba mengeluarkan semula lagu-lagu popular tersebut. Tapi sebenarnya ada banyak lagi lagu-lagu yang popular dan sedap didengar yang tidak lagi diperdengarkan kepada umum. Dalam blog ini gua cuba untuk memperdengarkan sebahagian lagu-lagu tersebut yang juga menjadi pujaan gua pada ketika itu.

Rock Kapak: Rahsia Tapi Nyata

Handy Black - Mahound Dunia

lagu dari album kedua Handy Black berjudul Tangan Hitam. keras gila album ni. kebanyakkan lagu dalam album 'diharamkan' penyiarannya di radio akibat cara nyanyian yang keras. Handy Black dianggotai oleh Isa Rahman, Rosli, Bad dan Amy.

Garuda - Rahsia Tapi Nyata
Isa Rahman meneruskan perjuangan bersama kumpulan Garuda. kali ini bersama Zaini, Man Tobey dan Yem Sambora. sayangnya kumpulan Garuda hanya sempat merakamkan sebuah album sahaja. Album terbitan Samad (Lefthanded) yang berjudul Bahtera Mahkota ini boleh dikatakan mantap dengan barisan lagu-lagu ciptaan komposer terkenal antaranya ramli sarip, rosli ali, man kidal, m nasir, yan dan samad sendiri.

Okid - Khilaf
tak banyak yang gua ingat pasal kumpulan ni. mereka cuma sempat merakamkan sebuah album sahaja pada tahun 1992. lagu popular mereka berjudul Derita yang mengisahkan penderitaan terhadap kanak-kanak. lain kali gua letak lagu tu. kali ini dengarkan dulu lagu Khilaf ciptaan Awang BPR.

Tag:

No comments: